Британскиот јавен долг се се искачи на 2,077 трилиони фунти !

60

Jавниот долг на Велика Британија се искачи на 2,077 трилиони фунти или 100,8% од годишното економско производство во октомври, соопшти Националниот завод за статистика. Велика Британија позајми рекордни 215 милијарди фунти во првите седум месеци од фискалната година, истакнувајќи го предизвикот со кој се соочува министерот за финансии Риши Сунак при изготвувањето тригодишен план за јавни трошоци, објави „Reuters“.

Долгот на јавниот сектор во октомври изнесуваше 22,3 милијарди фунти, што е под прогнозите на економистите во студијата на „Reuters“. Кредитите во септември беа исто така остро ревидирани надолу.

Во исто време, статистиката покажа месечно зголемување на продажбата на мало од 1,2% во октомври и пораст од 5,8% во споредба со претходната година. Ова е шесто последователно месечно зголемување на продажбата на мало, а последниот раст ги надминува прогнозите на аналитичарите.

Сепак, трговците се соочуваат со тежок ноември, бидејќи многу продавници се затворени поради неодамнешните ограничувања поради коронавирусот, што ја погоди Велика Британија посилно од другите големи економии.