Бугарија: Полицијата затворила сајт кој нудел лажни медицински сестри за помош по домовите !

Веб-страница за лажни медицински сестри, кои го ставале во опасност живото на илјадници болни граѓани, е блокирана во Бугарија. Постапката уследи откако полицијата добила известување за можна измама.

0
59

Медицинската страница www.medical-sisters.com нуди жени кои ќе се грижат за пациентите во нивните домови, пишува „24 часа“.

Анонимен сајт, кој беше објавен како портал за национални медицински услуги, не обезбедил повратни информации за телефонски броеви, имиња на менаџер или тим, или физичка адреса. Контактите се правеле само по по е-пошта. Сајтот нудел медицински сестри за грижа, а немало листа на лицата ниту пак податоци з анивното образование. За услугата наплаќале по 69 лева (30 евра). Истрагата на новинарите покажале дека дека поголем дел од жените немале никакво медицинско искуство а на уплатени средства и повик за помош при ставање на инекции дома, немало кој да дојде ниту по 24 часа.

Освен тоа, истрагата покажала дека малолетни деца кои учеле средно медицинско биле пријавувани како медицински персонал. Полицијата сега спроведува детална истрага по затворањето на сајтот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here