Ветераните на ОВК имаат 4000 документи од Хаг со имиња на сведоци за нивните злосторства – Дали некој од Специјалниот суд им помага ?!

199

Два дена откако „пукна“ скандалот дека повеќе од 4.000 доверливи документи со искази и податоци за сведоците на Специјалното обвинителство за Косово се однесени во канцеларијата на ветераните на ОВК, обвинителството со седиште во Хаг одбива да коментира.

На прашањата на Танјуг за изнесувањето на документите од просториите на обвинителството одговараат дека нема ниту да потврдат ниту да ги демантираат информациите. И притоа нема потврда ниту за автентичноста на документацијата.

Косовската „Газета експрес“ дека сепак претставници на Специјалното обвинителство дошле во просториите на ветераните на ОВК и зеле копии од документите.

„Пристигнаа истражители на Специјалниот суд. Бараа копии од тие досиеја кои што ни пристигнаа вчера. Копиите требаше да ги дадеме на нашето обвинителство, но им ги дадовме ним“, вели секретарот на воени ветерани од ОВК, Фатон Кљинку.

ЕУЛЕКС во меѓувреме ги демантираше информации дека направиле претрес во просториите на организација.

Се отвора дилемата за безбедноста на сведоците во случаите на Обвинителството доколку нивните искази и имиња бидат јавно објавени или дојдат во погрешни раце. Приштинскиот адвокат Том Гаши, кој одблиску ги следи постапките кои што ги спроведува Специјалното обвинителство, вели дека овој настан може да има многу ризични правни последици за сведоците.