Долговите пречка на општините за влез во втора фаза на децентрализација

0
103

Голем дел од општините во Македонија не се подготвени да влезат во втората фаза на децентрализација. Напластените долгови е главната пречка, тврди министерот за финансии Драган Тевдовски. Во мегувреме, Владата работи интензивно на финансиско стабилизирање на општините. Тоа значи,  во догледен период, објективно не би можело да се зборува за нивна целосна подготвеност за влез во втората фаза од децентрализацијата, оцени првиот финансиер во државата.

„За жал, ние при промената на власта на централно ниво, ние наследивме огромни долгови на централно ниво, значи и во многу општини. Тоа се многу неплатени ,а превземени обврски. за нас е најбитно во првата година да ја стабилизираме оваа købe replika ure финансиска состојба. И по една година, може да кажеме дека ја стабилизиравме состојбата на централно ниво и сега интензивно работиме на тоа и9 локалните самоуправи  да бидат стабилни и финансиски оддржливи, бидејки има високи долгови кои се населедени и градоначалниците се борат за нивно анулирање во многу различни општини низ Македонија“, објасни Драган Тевдовски – министер за финансии во Влада на РМ.

https://www.youtube.com/watch?v=rWM_nXWTSZU&feature=youtu.be

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here