Home Македонија За пет годни стаж – граѓаните за пензија ќе треба да платат...

За пет годни стаж – граѓаните за пензија ќе треба да платат 1.400 евра

За пет годни стаж , граѓаните кои не можат да остварат право на пензија ќе треба да платат 1.400 евра. Ова го предидува новото законско решение кое на сила стапува на 18 февруари, а ќе почне да се применува од 18 март, но  истото  ќе важи само за оние на кои им фали стаж  до крајот на 2008 година. :

Основицата за пресметка и плаќање на придонесот изнесува 20% од просечната плата за претходната година од годината во која е поднесено барањето за плаќање на придонес. Плаќањето на придонесот за пензиско и инвалидско осигурување може да го извршат и членовите на семејството заради остварување право на семејна пензија.

Ваква можност имаат само оние лица кои биле о редовен работен однос, биле пензиско осигурани, но дел од стажот не им бил платен, а фирмите пропаднале. 

Слична ваква можност беше донесена и во 2015 година, но тогаш ретко кој граѓанин ја искористи. Од Фондот велат тоа било затоа што претходното законско решение за докуп на стаж од 2015 година, имало ограничено важење од една година, за разлика од ова законско решение кое нема ограничување во важењето.

Претпоставките се дека има околу 60.000 граѓани кои би можеле да ја искористат оваа можност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

За пет месеци од обичен грип, во САД починале 16.000 лица а заразени се над 29 милиона !

Најмалку 105 деца починаа од грип во оваа сезона, покажуваат податоците објавени од страна на американскиот Центар за контрола и ...

ВИДЕО: Илјадници маршираа во Лондон за слобода на Џулијан Асанж, основачот на „Викиликс“ !

Илјадници луѓе во Лондон, маршираа за ослободување на Џулијан Асанж. Тие протестираа за да извршат притисок врз британската влада да одбие...

ФОТО/ВИДЕО: Први снимки од новиот костим на Бетмен, додека се снимаше во Глазгов !

Бетмен се спушти во Глазгов со целосен оклоп во црно додека во саботата снимаа сцени со брза бркање на мотор.

„Пријатели“ се враќаат на телевизија – Секој од актерите побогат за 3 милиони евра !

НBO Max ги обезбедил правата за серијата за 425. милиони доалри. Глумците ќе учествуават и во продукцијата на епизодите, а секој од...