Home Штип Корона вирусот ја префрли средношколската настава на Фејсбук

Корона вирусот ја префрли средношколската настава на Фејсбук

Со онлајн учење, наставниот кадар од штипското средно текстилно училиште ги  разрешува дилемите за актуелното прашање помеѓу средношколците,. како и на кој начин ќе бидат тестирани и оценети во новонастанатата состојба предизвикана од Корона вирусот…

„Нашите наставници од утре започнуваат со обука како да се осовремени оваа настава со далечинско учење, или он лај настава преку одредени платформи. Показно, за ден два наставниците по обуката, што ќе биде во он лајн форма, ќе можат во соработка со сите наставници да дадат насоки како тоа да биде изведено во посовремено и посифистицирано и секако по достапно за учениците“, изјави Катица Костова – директор на СОУ „Димитар Мирасчиев“-Штип

Две недели, од практикувањето на оваа форма на настава, надлежните од текстилна нашле начин како да го реализираат практичниот дел…

„За практичната настава, наставникот на учениците испраќа видео клипови, каде може преку нив ученикот да го проследи процесот на одвивање на практичниот дел, поточно, на одредена практична вежба. Ученикот тоа го разгледува повеќе пати, и се остава, кога ќе се нормализира ситуацијата, наученото од видео клиповите и практично да го покаже во училница“, објасни Костова

72 ученици од деветте паралелки од средното текстилно покажале одговорност во реализацијата, учење  на далечина. Редовни се во конекцијата со наставниците преку социјалните мрежи. Добиените задачи навремено ги исполнуваат,а договорот за остатокот од реализација на наставата засега оди без проблем. Иста е сликата и со останатите средно школски образовни институции во општината.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Најбогатиот човек на светот, Џеф Безос донираше 100 милиони долари за храна !

Џеф Безос и неговата компанија Амазон, како дел од борбата против корона-кризата, ќе донира 100 милиони долари за сиромашните и најранливи групи...

Над 12.000 луѓе конкурирале за астронаут на НАСА и сакаат да бидат дел од новата мисија на месечината !

Над 12.000 луѓе се пријавиле да станат астронаути во новата програма на НАСА Артемис, објави американската вселенска агенција. Ова...

50 % од луѓето можат да го имаат Корона вирусот, но да немаат никакви симптоми, но ќе го пренесат на други !

Повеќе нови сознанија покажуваат дека луѓе без симптоми го поттикнуваат ширењето на корона вирусот, поради што во САД се разговара на високо...

Заради криза со вирусот на западот, кинескиот бизнис во опаѓање – Се бараат само заштитни маски !

Како што глобалната пандемија го зема својот данок кај извозно ориентираните производители, така се намалуваат и кинеските надежи за брзo економскo опоравување...

Коронавирусот зарази над еден милион луѓе на планетава !

Во целиот свет, 1.000.829 луѓе се заразени со новиот коронавирус, 51.356 лица починаа, додека 210.199 луѓе се опоравиле, покажуваат најновите...