Народот да се отргне од лажната вера и суеверието, порачува црквата

0
117

Народот да се оттргне од лажната вера и суеверието, порачува црквата, истакнувајќи го погрешниот начин на кој во источниот дел на државата се празнува денешниот ден, кај народот познат како Горешници:

  • Црквата не познава т.н. тешки празници и апелираме луѓето да се воздржат од некои адети кои немата допирна точка со православието. Ние немаме празник што се нарекува Горешници, ниту пак адети поврзани со него. Истурањето вода и ставањето гранки „за сенка“ на гробовите се коси и со здравиот разум, зашто и по законите на физиката и по црковните догми, по смртта телото гние и не чувствува ништо. Некои нé напаѓаат дека сакаме да ја уништиме македонската традиција, но ние само ги штитиме православните учења од суеверието, истакна  ѓакон Димитар Арсовски.

https://www.youtube.com/watch?v=aG0FriKZehg&feature=youtu.be

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here