Природа и здравје –Метод против несоница

307

Несоница знае да се појави, особено периодов кога седиме дома, па нашиот организам не е доволно изморен за да имаме мирен сон.

Пробај го таканаречениот 4-7-8 метод.

Тој трик се темели на древната индиска пракса – што значи регулација на здивот.

Се изведува едноставен и секаде со оглед дека не е потребна никаква опрема.

Чекори:

1. Прво што морате да направите е да го ставите врвот на јазикот на горното непце, зад предните заби, и така да го држите до крајот на вежбата.

2. Потполно издишете на уста правејќи звук на шушкање.

3. Потоа затворете ја устата и издишете тивко низ нос, броејќи во главата до четири.

4. Задржете го здивот додека броите до седум.

5. Потполни издишете низ уста, правејќи звук на шушкање, додека броите до осум.

6. Тоа е еден циклус. Повторете го уште три пати (четири вкупно).