Природа и здравје – Прва помош при грч на мускулот

0
196

Колку пати ви се има случено ужасен грч и болка во мускулот на ногата да ве разбуди од спиење? Понекогаш ја менувате позицијата, ја мрдате ногата, но ништо не помага.

Прва помош за да се ослободите од болката може да биде масажата.

Со масирањето на ногата ќе ја стимулирате циуркулацијата во нервите и мускулите. Користете топло маслиново масло и масирајте го мускулот 5 минути со кружни движења. Повторувајте додека не опушти.

Доколку ве фати грч помогнете си и со тоа што ќе го загреете местото.

Натопете крпа во топла вода и ставете ја на згрчениот мускул да постои околу 7 минути. Ако имате можност ногата поставете ја и на топла основа. На овој начин ќе се забрза движењето на крвта во овој дел од телото и ќе ги релаксира нервите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here