Природа и здравје – Чај од глуварче за подобро здравје

493

Глуварчето се користи во форма на чај и придонесува за подобра состојба на телото, но коренот, кој е многу помоќен во лекувањето на многу состојби, е неправедно запоставен.
До неодамна, се сметаше за плевел што не може да најдат примена. Сепак, истражувањето покажало дека може да им помогне на пациентите со карцином во процесот на заздравување.
Коренот на оваа билка е откриено дека делува подобро од хемотерапија бидејќи таа ги уништува сите клетки, а коренот на глуварче само оние погодени од карцином.
Покрај тоа, има диуретични својства, го стимулира излачувањето на жолчката, го чисти црниот дроб и се користи за алергии.
Вака се подготвува чајот: Ставете грст свеж корен глуварче во литар топла вода. Процедете после десет минути. Пијте 3 филџани дневно.