Србија доби услов за ЕУ: Признавање на Косово !

106

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност Жозеп Борел изјави дека Унијата не пропишува ништо „како решение за конфликтот Белград-Приштина“, но какво и да е, тоа е неопходен услов за напредок кон членството во Унијата.Борел тоа го кажа, давајќи збирен извештај за заклучоците на министрите за надворешни работи на ЕУ за дијалогот Белград-Приштина, што им го пријавил во Луксембург од специјалниот претставник Мирослав Лајчак.

„Тоа е сложен процес, овој дијалог, воопшто не е лесен, има емоции, но тој продолжува – и двете страни покажаа подготвеност да го подобрат дијалогот, и покрај болните, сложени прашања“, рече Борел.

Борел така одговори на прашањето на новинарите дали е точен заклучокот дека дијалогот е во застој бидејќи двете страни не можат да се договорат за темите на преговорите и како министрите гледаат на барањето на српскиот претседател Вучиќ јасно да се каже дали се отвораат вратите за членство на Србија во Унијата, доколку Србија донесе некои „далекусежни одлуки во врска со Косово“, како што рече Лајчак пред седницата.