Home Популарно Угостителите тврдат дека се во голема неволја. Одговор на нивните барања бараат...

Угостителите тврдат дека се во голема неволја. Одговор на нивните барања бараат веднаш

Угостителите се решени  веднаш да ги  одјават работниците ако владата  уште денес не одговори на нивните барања. Април за нив е далеку зашто штетите тие ги трпат веке половина месец, се изјаснија тие денес.

Бараме  субвенционирање на  минималната  бруто плата за време додека траат превентивните мерки, одлогање на наплатата на даночните обврски и аконтација  во наредите шест месеци,  замрзнување и репрограмирање на обврските  настанати со кредити.

Ова  се само дел од барањето на угостителите а листата продолжува со  следните  очекувања  кои владата за нив треба да ги обезбеди.

Да нема исклучување  за неплатени сетки на струја и вода,  да се наплака  персонален данок,  и ДДВ за кириите и да се субвенционираат  ратите за кредит.

Со оглед на ургентониста на нивата состојба,  за угостителите утре е денес па заради тоа  апелираат.

Владата уште денес да се изјасни  по нашите барања  за да знаеме што со работниците. Ние веке имаме прпблем со исплата на палгтите во март, влат од  Комората.

Во меѓувреме, од Владата денес го објавија првиот повик за бескаматна помош з аугостителите, туристичките и транспортни фирми:

„Кредитите ќе бидат со каматна стапка од 0 проценти, со рок мна отплата од 24 месеци, и грејс период од шест месеци. Износите на кредитот за кои ќе можат да аплицираат претпријатијата, ќе зависи од бројот на вработени. И тоа: Претпријатијата до десет вработени, ќе можат да аплизираат за износ до 5000 евра, фирмите од 11 до 50 вработени до 15.000 евра и и фирмите од 51 до 250 вработени ќе можат да аплицираат за кредитна сума до 30.000 евра“, изјави Кире Наумов – директор на Развојна банка

Инаку, само секторот угостителство  кај нас  има над 29. 000 вработени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Белгија го заврши фудбалското првенство пред време – Бриж нов шампион !

Белгија е првата земја во Европа чија фудбалска федерација ќе донесе одлука што да се прави со првенството и покрај тоа што...

Најбогатиот човек на светот, Џеф Безос донираше 100 милиони долари за храна !

Џеф Безос и неговата компанија Амазон, како дел од борбата против корона-кризата, ќе донира 100 милиони долари за сиромашните и најранливи групи...

Над 12.000 луѓе конкурирале за астронаут на НАСА и сакаат да бидат дел од новата мисија на месечината !

Над 12.000 луѓе се пријавиле да станат астронаути во новата програма на НАСА Артемис, објави американската вселенска агенција. Ова...

50 % од луѓето можат да го имаат Корона вирусот, но да немаат никакви симптоми, но ќе го пренесат на други !

Повеќе нови сознанија покажуваат дека луѓе без симптоми го поттикнуваат ширењето на корона вирусот, поради што во САД се разговара на високо...

Заради криза со вирусот на западот, кинескиот бизнис во опаѓање – Се бараат само заштитни маски !

Како што глобалната пандемија го зема својот данок кај извозно ориентираните производители, така се намалуваат и кинеските надежи за брзo економскo опоравување...