Штип досега изгубил многу милиони евра од Европската Унија. Немало ниту идеи, ниту проекти

0
161

Штип заедно со Неготино се општини кои досега од европските фондови искористиле убедливо најмалку пари. Неславниот рекорд Штип го заслужил во изминатиот период бидејќи од општината немало ниту идеи ниту проекти, кои можеле да бидат заменети со многу вредни изнвестиции :

Од овие причини, на денес организираната работилница од страна на ЕУ за користење на нивните фондови, беа презентирани начини како наједноставно да се стигне до пари :

„Мислам дека успеавме да дефинираме кои се суштинските проблеми со коишто треба да се занимаваме во следниот период“, истакна Никола Бертолини, шеф на оддел за соработка во ЕУ.

Инаку, во моментов на располагање за општините во државата стојат повеќе од 90 милиони евра кои чекаат на соодветни проекти во интерес на локалните самоуправи и граѓаните. Колку од овие средства во наредниот период ќе бидат искористени и уште колку работилници како денешната ќе бидат потребни е неизвесно.

Но, останува впечатокот дека и кога има пари за администрацијата е тешко да дојде до нив.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here