19 C
New York
Friday, September 22, 2023

Buy now

spot_img

Синдикатот бара итен минималец од 18 000 денари. Владата нема да се мисли но треба да се убедат и работодавачите.

Итен минималец од 18 000 денари  бара синдикатот   за што веке се запопнати и разговори со организацијата на работодавачите и Владата.    Од ССМ  бараат минималецот да биде  60% од  просечната плата бидејќи  стандардот на работниците  и понатаму е во опагање.

Вториот преговарачки фактор, Организацијата на работодавачи  засега е воздражана а претседателката Владанка Трајковска  изјави.

Моментот е суптилен  и одлучив мегу членовите на нашата организација да се направи анкета  по што резултатот јавно ке биде соопштен.Но, напоменувам дека  во март оваа година  корекции на минималната плата се направени  согласно критериумите на ЕУ кои предвидуваат минимланата лата да биде  50% од просечната, објаснува  Трајковка.

Во однос на Владата, ставот  е лесно да се  претпостави бидејки  премиерт Заев него веке го  најави.

Нивните барања и ставот на владата од Синдикатот сметаат дека ке бидат пресудни   за донесување  одлука за ново зголемување на минималецот.

Со оглед  актуелната  состојба    во државата,  евентуалната одлука  за  висината на новиот минималец  се очекува да  биде донесена до крајот на оваа година.  Дали трите преговарачки страни, Синдикатот, Владата и Организацијата на работодавачи  ке најдат заедничко решение е низвесно  бидејки и едните и дугите  имаат силни аргументи ЗА, но и ПРОТИВ  барањето на Синдикатот.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles