-0.8 C
New York
Tuesday, November 30, 2021

Buy now

spot_img

Социјално претприемништво, надеж за егзистенција на социјално загрозените граѓани

Социјално претприемништво, е надеж за егзистенција на социјално загрозените граѓани.Креирањето на можности за обезбедување на нивна егзистенција е императив за локалната самоуправа. Затоа е подршката е неминовна, изјави денеска градоначалникот на Штип, Иван Јорданов.

„Ние како локална самоуправа даваме целосна поддршка на развојот на социјалното претприемништво  преку граѓанскиот сектор се со цел се со цел анимирање и вклучување на овие граѓани да дадат допринос во општеството“ изјави Иван Јорданов градоначалник на Штип

Со што ќе се помага инклузијата на оваа категорија на граѓани од Источниот плански регион , еден од двигателитре на оваа иницијатива.

„Во периодот што следи ќе даваме менторска поддршка а веќже го имаме и првиот лиценциран ментор за младите“„  изјави Зуица Ангелова – раководител на ИПР – Штип

За поефективно практикување на иницијативата, се користат искуствата од Европската унија, особено Полска.

Досегашните искуства од младите социјални претприемачи од источниот регион само се надградба за успешно спроведување на практиките за егзистенцијално обезбедување на оваа категорија на граѓани.

Како НВО ќе можат да ја обезбедат економската вклученост во помагање на оваа категорија на граѓани.

За таа цел, денеска на повеќе од 20 штандови на штипскиот градски плоштад се оддржа првиот од планираните неколку Саеми за социјално претприемништво во организација на ИПР и штипската ЛС…

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,036FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles