-3.2 C
New York
Sunday, January 16, 2022

Buy now

spot_img

Во Штип има околу 300 невладини организации и сите чекаат на пари

Околу  50  активни  и дури 300   нотирани  невладини организации  функцинираат  во просторот на општина Штип во последните  години. Оваа статистика покажува  дека  Невладини  има неприродно многу  па веднаш се поставува  и прашањето  Која е причината за нивниот така голем  број ?

„Навистина е добро тоа што во Штип има многу невладини организации и што голем број на граѓани сакаат активно да се вклучат во овие здруженија. Македонија е земја каде имаме и голем број на невработени и веројатно тоа е и причина да се добие работен ангажман“ изјавија од невладините организации

Делувањето на овие организации  отсекогаш   било интригантно бидејки во прашање се  не баш мали  пари. Колкав Буџет општината предвидува за нив во идната  година?

Досега буџетот за Невладините организации изнесува еден милион денари но верувам дека со донесувањето на буџетот за 2022 година тој износ ќе се зголеми“ изјави Иван Јорданов-градоначалник на о. Штип.

Кога во прашање се невладините , посебно се важни  критериумите  по кои  се доделуваат   парите   но и ефектите од  реализираните  проекти. Досега во Штип се спроведени стотици такви  проекти но впечатокот на граганите од нив е следниот.

„Не досега да бидеме искрени не сме слушнале“ изјавија анкетираните

Како ове одговори ги коментираат од невладините?

„Ние работиме со ограничени ресурси и немаме друг начин како да ги прикажиме нашите проекти во јавноста веројатно ова е најголемиот проблем“

На  крајот, Дали ова значи дека нвата локална власт ке го промени ставот спрема Невладините?

„Во наредниот период ќе направиме четиригодишна стратегија за невладините организации со цел поголема соработка и вклучување во одлуките на локалната самоуправа“ изјави Иван Јорданов градоначалник на Штип

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,116FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles