34.6 C
New York
Tuesday, August 9, 2022

Buy now

spot_img

102 000 Македонци во Германија ги очекува уште подобар живот и плати

102 000 Македнци во Германија  по Нва гдина ги чека  уште подобар живот бидејки   новата владеќак коалиција  одлучила  да направи промени во социјалниот, економскиот и политичкиот живот.

Клучната промена за нашите кои живеат таму е одлуката  да се зголеми  минималната плата, односно  сегашните 9,6  да се заменат со  12 евра на час . Пресметано во пари и плати,  германската статистика   го вели следното.

Градежништво

Ѕидар 2,900 евра/ по ново 3,625 евра

•        Тесар 2,700 евра/ по ново 3,375 евра

•        Керамичар 2,660 евра/ по ново 3,325 евра

•        Молер 2,350 евра/ по ново околу 2,930 евра

Здравство

•        Медицинска сестра 2,600 евра/ по ново 3,250 евра

•        Масер 2,450 евра/ по ново околу 3,062 евра

•        Негувател на стари лица 2,350 евра/ по ново околу 2,937 евра

•        Физиотерапевет 2,070 евра/ по ново 2,587 евра

•        Доктор 6,600 евра/ по ново 8,250 евра

Освен овие, за нашите таму но и потнцијалните идни работници во Германија атрактивни се  и секторите Транспорт и Угостителство. Според  планирањето, таму новите плати  ке изгледаат вака.

Транспорт

•        Возач на камиони 2,400 евра/ по ново 3,000 евра

•        Возач на автобус 2,200 евра/ по ново 2,750 евра

•        Возач – доставувач на пакети 2,100 евра/ по ново 2,625

•        Магационер 1,900 евра/ по ново 2,375 евра

Угостителство и одржување

•        Помошник готвач до 1900 евра/ по ново 2,375 евра

•        Келнери околу 1,800 евра/ по ново 2,250 евра

•        Собарки, одржување околу 1,800 евра/ по ново 2,250 евра.

Иако Короната е активна веке две години и движењата се редуцирани, Германија од Нова година го олеснува аплицирањето на работа и прашање на време е кога нашите  грагани таму ке имаат третман  и права  исти со работницте од земјите членки на ЕУ.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,432FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles