19 C
New York
Friday, September 22, 2023

Buy now

spot_img

90 % од загадениот воздух во Кочани е заслуга на домашните оџаци

Проблемот со загадениот воздух во Кочани е доминантен секоја грејна сезона, но анализите потврдуваат дека и овој пат главна заслуга за загадениот воздух се домашните оџаци. Нивното учество во нечистиот воздух е дури 90 %. Причина за ова е масовната употреба на дрвото како основен енергенс за затоплување.

Освен домаќинствата , загадувач е и индустријата, за што Тодоров предлага субвенционирање од страна на државата на еколошко гориво кое би се користело во производниот процес.

Во истата насока, чист воздух во Кочани, ќе делува и Општината, откаде што најавуваат:

Ние како општина Кочани заедно со Министерството за животна средина ќе работиме да ги идентификуваме  загадувачите, што е прв и најзначаен чекор во борбата за намалување на загадувањето, но ќе го продолжиме и проектот за субвенции на клима уреди за да се напушти греењето со дрва“, вели Љупчо Папазов, градоначалник на Кочани.

Своите согледувања за состојбите и подобрувањето на квалитетот на воздухот, Здружението „За здрав живот во Кочани“ јавно ги промовира , а воедно и иницира ургентно делување на сите институции.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles