19 C
New York
Friday, September 22, 2023

Buy now

spot_img

Свинска чума лоцирана во Македонска Каменица. Фармерите да ги заштитат товениците, а ловот на дивеч забранет

Свинска чума е потврдена во свињарска фарма во Македонска Каменица , по што фармерите ќе треба дополнително и превентивно да ги заштитат фармите.

Во фрамата каде е потврдена болеста, како превентивна мерка ќе бидат убиени сите свињи, ќе се земат мостри, свињарникот темелно ќе се дезинфицира, а целото затекнато месо во фрижидерите ќе биде уништено“, информираат од АХВ.

Опасноста е реална , бидејќи истата болест веќе е констатирана и во Бугарија каде во само еден регион , пред неколку денови се уништени 40.000 свињи.

Во меѓувреме, освен стогите препораки Агенцијата за храна и ветеринарство прави напори да ги идентификува потенцијалните жаришта кои во случајов се пограничните и блиску до нив подрачја во Државата.

Во овој контекст, во источниот регион како една од превентивните мерки забранет е и ловот.

Дополнително, концесионерите на ловиштата и ловните здруженија имаат обврска да ги контролираат ловиштата, д аги отстрануваат угинатите животни и мостри од нив да доставата за проверка.

Засега, освен во фармата во Македонска Каменица, болеста Африканска свинска чума  не е откриена во другите делови од регионот.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles