15.1 C
New York
Tuesday, May 17, 2022

Buy now

spot_img

Штип има три стручни училишта и ниту една дуална паралелка

Од 90 дуални паралелки во средното образование во државата и девет во источниот регион, во Штип не е евидентирана ниту една. Локалните власти со решение состојбата да се надмине. Користење на фондови но и друг начин на стимулирање на учениците е во фаза на интензивна разработка, особено кога е во прашање текстилот.

Анимирањето на учениците за вклучување во дуалното образование е базична интенција на ресорното министерство за зголемување на дуалните паралелки во средните стручни училишта. Со стипендии и користење на постојните фондови, резултатите се на претек.

Како стимулација се спомна  финансиската подршка на учениците. 3500 денари по ученик е една од ваквите владини мерки.

Во меѓувреме, во соседните општини се превземаат низа од мерки за анимирање на основците за нивно вклучување во дуалното образование.

Стопанството, едногласни се денешните учесници на Трибината во Штип на која се разгледаа состојбите во средното стручно образование е битен фактор во надградба на дуалното образование.

Од постојните пет средни училишта во Штип, две се во директна конекција со стопанството. ЕМУЦ Коле Нехтенин и средното текстилно Димитар Мирасчиев, каде наобразбата ја стекнуваат над илјада ученици…

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,313FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles