13 C
New York
Wednesday, September 28, 2022

Buy now

spot_img

Од денес, проектот ХС Злетовица влегува во многу важната за регионот втора фаза 

ХС Злетовица и Министерството за земјоделство денес потпишаа договор со кој системот добива еден милион евра потребни за изработка на проектна документација која ќе биде почеток на многу значајната втора проектна фаза:

Со Фаза II од ХС Злетовица  се предвидува наводнување на површини во општините Пробиштип со 3.550 ХА и Кратово со 960 ХА, за што се потребни 19 милиони м3 вода.  

Системот за наводнување Пробиштип опфаќа две зони – Горна и Долна. Вкупната должина на мрежата за наводнување од  подсистемот Горната зона изнесува приближно 76км. Вкупната должина на мрежата за наводнување од подситемот Долна зона изнесува приближно 55км, стопи во образложението на проектот.

Што ова за регионот,а особено за Пробиштип, значи:

За реализација на втората и третата фаза од ХС Злетовица, потребни се 41 милион евра. Од нив, 26 милиони се наменети за втора фаза , додека третата фаза која предвидува проиводство на електрична енергија во вредност од 15 милиони евра.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,506FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles