17.2 C
New York
Monday, May 29, 2023

Buy now

spot_img

Членарината зголемена, а посмртнината намалена. Пензионерите, воопшто, не се задоволни

Наместо досегашните 30.000, од февруари  наваму посмртната отпремнина за пензионерите е намалена на 25.000 денари, а во исто време месечната сума која пензионерите ја уплаќаат во т.н. Солидарен фонд е зголемена. Оваа одлука на Сојузот на пензионери за штипското здружение на пензионери инвалиди е неоправдана и е на штета на семејствата на сите пензионери:

Од Сојузот на пензионери денес никој не одговори на нашите јавувања за да објасни кој и со која цел ја донел спорната одлука и зошто, при тоа, не се консултирани сите здруженија.

Од друга страна, во образложението на одлуката објавено во Службен весник стои:

Поради зголемениот број на починати корисници на пензија,  а со цел  обезбедување средстав за исплата на посмртна помош, донесена е одлука со која посмртнината ќе се исплаќа во висина од 25.000 денари, а разликата од 5.000 денари ќе се исплати по акумулирање на средства во солидарниот фонд, информираат од Одборот на Регистрирана организација за солидарен фонд и членарина.

Во Државата има 328.000 пензионери. До 2008 година средства за членарина и солидарен фонд се собираа и исплаќаа преку здуженијата на пензионери. Од 2008 година исплатата се врши преку подрачните единици на Фондот за ПИОМ.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,788FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles