7.5 C
New York
Sunday, December 4, 2022

Buy now

spot_img

Газдите  имаат два големи проблеми.  Како да ги сочуваат  работннците   и како добрите    да ги платат  повеќе.

Најдолг  досега  е  спискот на Државнит завод за статистика  во анализата кои  профили на работници му  фалата на стопанството.  Нема, кувари, келнери, шивачи, столари, водоинсталатери, програмери, пекари, возачи  и  многу други  професии. Сите тие   се  во странство  а новите заминувања  никако да престанат.

Оттука,    кошмарен проблем  за работодавачите   е  како да ги сочуваат  работниците  и како добрите да ги платат  повеке за тие да се одоброволат на неместо во странство, на работа да останат  дома?

Истиот  проблем   веке со години го кочи и хрватското стопанство каде  здружението на работодавачи  на владата и предложи измени во законпт  кој ги регулира  придонесите за пензиско и здравствено осигутување.

Треба да се смалат  придонесите за  пензиско и здравсвео осигурување  за повек пари да останат за работницте. Нето платите мора да бидат повисоки. Трудот е скап   и преоптеретен  со давачки,  велат од Хрватското здружение на работдавачи.

Дали нешто слично  треба да  произлезе и од  нашата асоцијација на работдавачи?

Од друга страна, според економистите, реформите во пензиксото и здравственото осигурување се сложена  и  многу деликатна постапка  со  потенцијални ризици.

Од овие причини, работодавачите  веројатно нема да можат  наскоро да се надеваат на овој  вид поддршка па решение, како да ги задржат работницоте и како повеке да ги ллатат добрите   ке мора да бараат на друг начин.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,595FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles