17.2 C
New York
Monday, May 29, 2023

Buy now

spot_img

Извештај на Државниит завод за статистика.  Горивата, зејтинот и транспортот го бомбардираат животниот стандард.

Цените на тешните горива, гасот, траснпортбите услуги и  зејтинот се  најсилните бомбардери на животниот стандард за периодот април минатата и април оваа година.  Според Заводот, годишната инфлација  во овој период  изнесува 10,5 проценти но  Индексот на цените на мало бележи уште поголемо зголемување и тоа од 11,1 процент.

Периодот , кој ке остане запаметен како почеток на  сите економски неволји,  ценовно  ги издвојува  следните   енергенси, артикли и услуги.

НАЈГОЛЕМ ПОРАСТ НА ЦЕНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА

1. течни горива 53,3%

2. гас 46,5%

3.транспортни услуги 33,3%

4. масла и масти 31,9%

5. горива и мазива за сопствен превоз 29,4%

6. чистење, поправка, изнајмнување облека 24,5%

7. зеленчук 24,1%

8. ракување со сопствени превозни средства 22,1%

9. транспорт 21,8%

10.    фотографска и кинематографска опрема 20%

Инаку, Податоците на Заводот за статистика обелоденуваат  и дека индексите на трошоците за живот во април во споредба со  месец  март само кај маслото и маснотии пораснале за 20,2 проценти, како и кај разладениот зеленчук, додека компирите и другите коренести плодови поскапеле за 12,9%.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,787FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles