26 пат василичарите од нас. Железничка ја дочекуваат Стара нова година (ОБНОВЕНО + ВИДЕО)

576

На старото место, во кругот на штипската железничка станица, василичарите од населба Железничка ја продолжуваат традицијата стара 25 години.
Со василичарски оган ја дочекуваат стара нова година и го одбележуваат денот посветен на свети Василиј Велики:
„По повод 26 години, и оваа вечер тука на железничка станица ќе биде запален василичарскиот оган. Затоа ги покануваме сите сограѓани да повелат вечерва на нашата прослава на Василица и Стара Нова година. Почетокот е во 19 часот“, изјави Александар Угров – организатор
Пред огнот со топла ракија, вино и чај, со богата трпеза, досегашниот кум го предава кумството на новиот во кој се паѓа среќната паричка
„Стариот кум , согласно традицијата, на новиот кум ќе му подари златен крст, со пренесување на о0бврската, наредната година тој да биде организатор на манифестацијата“, објасни Угров
На традиционаниот василичарски оган присуствуаше и градоначалникот Благој Бочварски.