Регион

Нема пари за кочанските советници, ако не доаѓаат на седници

Нема пари за кочанските советници, ако не доаѓаат на седници

Нема да има пари за кочанските советници, доколку отсуствуваат од седниците, донесе одлука Советот на денешната седница. Според, одлуката, едно отсуство од седница, секој советник ќе го чини 30 %...

Read more

Септември клучен за владиното финансирање на општините

Септември клучен за владиното финансирање на општините

До крајот на cептември годинава, ресорното министерство ќе излезе со формула за начинот на финансирање на општините со блок дотации. Во меѓувреме интензивно работи посебна работна група за изготовка на...

Read more

Општините пред одлука – или гасот до граѓаните ќе го донесат сами или ќарот ќе го делат со други

Општините пред одлука – или  гасот до граѓаните ќе го донесат сами или ќарот ќе го делат со други

Општините пред голема одлука. Имаат само три месеци да одлучат дали се способни секундарните гасоводни мрежи да ги градат сами, или за тоа ќе бараат покмош од државата , односно...

Read more

850.000 франци Швајцарците резервирале за планските региони во Македонија

850.000 франци  Швајцарците резервирале за планските региони во Македонија

Со 850 илјади швајцарски франци, Швајцарската Агенција за развој ќе финансира проекти од приоритетно значење  за постојните осум плански региони во Македонија. 95 илјади швајцарски франци се резервирани за ИПР....

Read more

Преработувачите на месо очекуваат дополнително намалување на царините

Преработувачите на месо очекуваат дополнително намалување на царините

Преработувачите на месо и преработки од месо, очекуваат државата дополнително да ги намали тарифите за увоз на замрзнато месо. Најголемиот производител на сувомеснати производи во источна Македонија, МИК Свети Николе,...

Read more

Три пожари за еден ден во регионот

Три пожари за еден ден во регионот

Еден хектар лозје и стрниште пеплосал огнот во атарот на Свети Николе познат како „Кривчева река“. Огнот избувнал околу пладне. Свети николските пожарникари го локализирале по едночасовна битка со огнените...

Read more

Труење на кучиња во Пехчево

Труење на кучиња во Пехчево

Граѓани на Пехчево алармираат за масовна појава на труење на кучиња. Според сведоци, отровот за кучиња се фрла и на места што се лесно достапни. Последниот случај за труење од...

Read more

Дератизација во Пехчево

За еден месец 53 одобренија за градба во ИПР

Како превентива од појава на туларемија и други заразни болести што ги пренесуваат глувци, во Пехчево е извршена дератизација на 150 шахти. Дополнително, извршено е чистење и заштита на и...

Read more

Поранешен зет ја демолирал куќата на некогашната сопруга. Со метална цевка му се спуштил и на дедото

Поранешен зет ја демолирал куќата на некогашната сопруга. Со метална цевка му се спуштил и на дедото

Три физички напади се рагистрирани за период од едно деноноќие во општините од Регионот. Критични места биле Штип, Драгоево и Кочани. Во првиот случај зат нападнал дедо. Му влегол дома,...

Read more
Page 1 of 34 1 2 34