7.5 C
New York
Sunday, December 4, 2022

Buy now

spot_img

Последна статистика- Компјутерџиите и консултантите имаат Европски плати. Текстилците и кожарите балкански

Државниот завод за статистика ја изнесе најновата состојба со платите по сектори во државата. Како и досега врвот и понатаму останува од комјутерџиите односно програмерите и консултатнтските специјалисти. Нивната плата е просечни 73.805 денари што е еднакво на повеќе од 1,200 евра. По нив најплатени професии се  фармацевтите и фармацевтските дистрибутери кои месечно имаат просечна плата од 52.353 денари. До нив се вработените во воздухопловниот транспорт и финасиско услужните дејности на чие конто секој први се слеаеваат 46.729 денари односно 46.114 денари.

Овие плати во нашата држава навистина овозможуваат добар живот и доколку вработените во други сектори вби имале приближни плати тоигаш Македонија би била на убав бел Коњ. Но другата слика не е нималку добра бидејќи платите не нудат ни далеку пристоен живот .

Имено повторно според податоците на државниот завод за статистика очајни плати имаат вработените во секторот заштитни и истражни дејности со просечни 16.404 денари. За само 400 денари разлика повеќе работат околу 40.000 лица во секторот текстилство и кожа односно 16.442 денари. Нешто поголеми плати имаат оние што се занимаваат со прозиводтво на облека  со 17.780 илјади денари а потоа се одржувачите на простор и животна средина со 18.220 денари.

Каква таква сатисфакција во овој список на инфериорни примања имаат вработените во кујни и  ресторани каде им се исплаќа просечна плата од 19,370 денари.

Врз основа на овие податоци просечната исплатена нето плата на вработените во август годинава изнесувала 28.642 денаришто е 50% од минималната плата во државата.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,595FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles