17.4 C
New York
Sunday, September 25, 2022

Buy now

spot_img

Јавниот здравствен сектор се соочува со нови загуби на доктори специјалисти, стои во Извштајот на Европската комисија.

Јавниот здравствен сектор  во Македонија се соочува со  загуба на персонал , особено специјалистите кои заминуваат или во приватниот здравствен простор  или ви странство.

И покрај  обезбедените поголеми плати, здравствениот сектор трпи загуби кои се најголеми кај лекарите специјалисти. Има потреба и од поголема  специјализирана обука  за користење на  здравстена опрема, стои во Извештајот на Европската комисија .

Значаен дел од  содржината на Извештајот ЕК посветува и на  средствата  кои се уплакаат од граганите  и тие се приближно една третина од сите здравствени услуги но  на  граганите тие назад не  им  се рефундираат.

 Во анализата која се посветува на  болестите од потежок вид,  Еврокомисијата  констатира.

Нивото на финансирање за скрининг на рак  е недоволно  а податоците од  националните и регионаните регистри не се достапни. Нациналната програа за рано откривање на рак допрва треба да се имплементира, но а ова се потребни  пари и нва посветенсот со цел  да се усогласат  нациналните правила  со правото на ЕУ, велат од Европската комисија.

Сепак, нашето здравство во очите на Европскат комисија има и  посветла страна а тоа е  во сегментит преносливи болести за кој се вели дека   во еден дел е усогасено со  во правото на ЕУ но при тоа се препорачува нова стратегија.Но, ова не ја менува генералната слика бидејки условите и прескапото лекување за граганите  и натаму остануваат голем проблем.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles