15.6 C
New York
Tuesday, September 27, 2022

Buy now

spot_img

Македонија има еколошки проблеми а нема стратегија да ги решава. Потребни се планови, закон, пари и добро менаџирање, стои во Извештајот на ЕК.

Макдонија се соочува со еколошки проблеми  и за да ги реши  потребни се планови, закон, пари и добро менаџирање. Сето ова треба да се решава веднаш, зашто состојбата е полоа секој ден.

Државата треба да ја подобри интесекторската  координација, да ги зголеми финансиските ресурси за намалување на  штетите кои сега ги трпи околината.  Треба да се имплементира Парискиот договор,   да ги адаптира стартегијата и законите  со рамката ЕУ 2030, стои во извештајот на Евроската комисија  за сосотојбата со животната средина.

Како еден од најголемите проблеми  Европската комисија го наведува  управувањето со отпадот и третман  според прнципите на  циркуларна економија.

Во Македонија има  премногу илегални депонии каде се собирааат многу типови на отпад. Од друга страна,  отпадните материјали   или многу малку или воопшто не се рециклираат ,

Во однос на  мониторингот на површинските води, ЕК смета дека состојбата е подобрена но дека проблем е нерационалното трошење и наплатата која е мала.

Освен забелешки, Извештајот содржи и точки каде  во држвата има и напредок а тоа е Законот за заштита на природата  чиј делови се усогласени со директивите за птици  и нивните живеалишта. Овде главен фокус е реката Бргалница, односно нејзиниот долен тек.

За  целата состојба  да се  подобри, анализират од Европа, освен планови, пари и одговорност, потребно е да функционира и казнениот систем. Во споредба со другите, тие во Македонија се практикуваат многу малку.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,506FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles