14.7 C
New York
Thursday, September 21, 2023

Buy now

spot_img

Државата на приватните фирми им плаќа кога сака. Ги става на колена, а некои и пропаѓаат

144 милиони евра доспеани а непатени  долгови во моментов има државата кон приватни фирми. Недоспеани им уште нови  76,7  а дополнителни   дактури за речиси 20 милиони евра ке стигнат  следнаат година. 

Оваа финансиска злоупотреба  можеби  полека и ке се елиминира бидејки Владата предвидува  самата да ги скрати роковите на плакање кои одат преку Трезорската сметка. Сега,  законскиот рок на плакање е 6о, додека рокот на  фактурите  на Фондот за здравство  е 90  дена.

Намалувањео на роковите е поради ЕУ директивите и тие со примена  треба постапно  да  започнат  од 2023 до  2025 година, стои во Предлогот на Владата.

Хрома позадина  Влада зграда Во овој контескт постои и Закон за финансиска дициплина  за плакање  мегу држвата и приватните фирми но и на  фирмите мегусебно но  овој закон не функцинира. Тому и поради ова многу комании претрпеа огромни штети и влегоа во кал до колена   а некои  поради држвата и   банкротираа.

Нефункционирањето на овој закон  освен последици има и причини  а една од најчестите е  изнудувањето, односно рекетирањето. Бројни функционери исплатата ја условуваат со  големи провизии  а јавноста за такви случаи  знае многу. Секако, незнаените се уште повеке  па тоа е и еден од одгворите зошто  овој  закон , Не функционира.    

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles