20.2 C
New York
Friday, September 22, 2023

Buy now

spot_img

Младите да добијат соодветно и стручно образование, а не само диплома

Младите мора да добијат соодветно и стручно образование, а не само дипломи. Само на овој начин, тие ќе си обезбедат соодветна и добро платена работа во стопанството, а фабриките ќе добијат обучен кадар, подготвен во работниот процес да се вклучи веднаш.

Соработката меѓу средните стучни училишта и стопанството и заедничкото креирање на образовни програми и профили, е нешто за кое се зборува многу, но досега резултатите се минимални.

Првите конкртенти резултати се очекуваат со т.н. дуални паралелки. Во моментов , во државата има 220 дуални паралелки, а во регионот лидер е Кочани со 5.

Моделот на дуално образование, во европски рамки се покажал како исклучително добар и во последните две години интересот за него се зголемува и кај нас.

Сепак, бројките и резултатите, се уште се далеку и од очекуваните и од потребните.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,867FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles