19 C
New York
Friday, September 22, 2023

Buy now

spot_img

Како да  преживее  економијата во време на неизвесност, обракање на премиерот Димитар Ковачевски

Животниот  стандрад, поддршка на економијата и  стимулирање на нови инвестиции се  основните приоритети на држвата  во период на максимална неизвсност и опстојување ,  потецираше денес прмеирот Димитар Ковачавски на  отварњето на  дводневната мегународна конференција во  организација на Минситертсвото за економија кока се одржува во Скопје.

Засега, гарантрана е редовната исплата на плати и пензии а  на средн рок Ковачевски очекува.

Инфлацијата, според премиерот  е проектирана на  7,27% но оваа процена  е во контекст на случувањата во Еврозоната. Според Ковачсвки, во наредниот пероид  клучен двгател на  растот на економијата треба да биде побарувачката.

Паралелно, изнесе Ковачевски,   на среден рок треба а се намалува и невработеноста.

Мегународната конференцоја која во Скопје се одржува по втор пат  собра  голем број мегународни и домашни  економски експерти  а најзвно име е добитникот  на Нобелова награда за економија професорот Пол Круман. 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles