16.6 C
New York
Saturday, September 24, 2022

Buy now

spot_img

За да извезуваат во Германија – македонските текстилни компании ќе треба да работат по германски  закон

За да извезуваат во Германија, од јануари наредната година, македонскиет компании ќе треба да ги следат германските правила за работа. Ова го предвидува новиот германски закон за корпоративна должна одговорност за брендовите кој ќе важи и за германските производители но и за сите оние компании кои за нив работат лон.

Во прва линија на законот се работничките и човековите права. Законот наметнува една нова шанса меѓу работникот и работадавачот. Исто така, се воведува и механизам со кој компаниите купувачи ќе бидат известувани за тоа колку се спроведуваат работничките и човековите права во компаниите добавувачи односно производители, појасни директорот на Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија, Патрик Мартенс.

Ова се однесува на голем број фирми од Македонија, но главно на компаниите кои се пред сѐ од  металната,  електропреработувачката и текстилната индустрија.

Од Организацијата на работодавачи сепак потенцираат дека за спроведување на ово закон, потребна е соработка и од странските партнери.

Македонски работници од текстилната индустрија работат и за пазарите на други европски земји, но Германија е прва која донесе ваков закон.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles