11.5 C
New York
Wednesday, September 28, 2022

Buy now

spot_img

Комплетно ќе се менува и обновува законската регулативо во делот на граѓанските спорови. Се изготвува Граѓански законик

За првпат во Државата се работи на изготвување на т.н. Граѓански законик кој треба да ги регулира сите  области и спорови пореди кои граѓаните завршуваат на суд, да ја допрецицира законската регулатива, но и да ја обнови.

Ова, всушност, е најголемата реформа во сферата на граѓанското право, а и во правото воопшто, смета министерот з аправда Никола Тупанчевски.

На изгработката на Граѓанскиот законик работат неколку тимови на правни експерти, а очекувањата се дека истиот ќе може да биде готов за најмногу две години.

Ваквата активност е дел од усогласувањето на македонското законодавство со европското, но дел е поттикната и од застарената законска регулатива која со години не е регулирана.

Типичен пример е Законот за наследнство кој не е променет уште од 1955 година.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,506FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles