Македонија

Недела на сестринството. Кои се проблемите на медицинските сестри?

Штип домаќин на  завршниот младински одбојкарски турнир

Лоши услови, преморени од работа, слабо платени и недоволно почитувани од системот, ова се главните прблеми со кои се соочуваат медицинските сестри  и причини поради кои тие ја напуштаат државата....

Read more

Минималната плата ќе биде поголема за 500 денари. Ќе ги извади ли работниците од сиромаштијата?

Штип домаќин на  завршниот младински одбојкарски турнир

Наскоро, од сегашните 12.500 , минималната плата ќе биде зголемена на 13.000 денари. Колку овие 500 денари разлика можат да го изместат тешкото сидро на сиромаштијата ? „ Ништо нема...

Read more

Лани над 1.600 Македонци се откажале од државјанство

Штип домаќин на  завршниот младински одбојкарски турнир

Минатата година над 1.600 граѓанин се откажал  од македонско државјанство. Овој податок го потрдуваат и од Министарството за внатрешни работи според кое, согласно Законот за државјанство, во 2018 година 1.621...

Read more

За 9 месеци државата за плата на докторите и останатиот персонал исплатила 108 милиони евра

Најавен бојкот во федерацијата за пеливанско борење

За само 9 месеци, државата за плати на докторите, медицинскиот и останатиот болнички персонал исплатила 108 милиони евра што е за еден милон евра повеќе во однос на претходната година. ...

Read more

Од 6 мил. фирмите искористиле само 170.000 евра од парите предвидени за минимална плата на работниците

Од 6 мил. фирмите  искористиле само 170.000 евра од парите предвидени за минимална плата на работниците

Од 6 милиони , само 170.000 евра или незначителни едвај 3% завршиле во фирмите  како владина помош за исплата на минималаната плата.  Овој поразителен процент потврдува дека наместо на Владата, ...

Read more

Само по основ на камати, државата, а и ние, годинава ќе враќаме 149 милиони евра !

За три месеци, јавниот долг пораснал за 40 милиони евра – Должиме над 5,2 милијарди евра !

Државата годинава само за камати ќе треба да плати 149 милиони евра што е за 17.9% повеќе од лани. Според среднорочната фискална стратегија Владата предвиде да продолжи да се задолжува....

Read more
Page 23 of 48 1 22 23 24 48